18 februari 2009

Recept på semlor

Det recept jag brukar använda har jag hittat på Tasteline.com:

Semmelbullar - grundrecept
ca 45 minuter


Ingredienser

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1st ägg
1 dl strösocker el. sirap
1st ägg till pensling
0,5 tsk salt
14 dl vetemjöl

Tillagning

1. Smula sönder jästen i en degbunke och rör ut jästen i lite kall mjölk. Rör ned ägg.
2. Smält smöret och häll i resten av mjölken i smöret. Häll mjölken och smöret över den utrörda jästen och rör ned salt och socker. Tillsätt lite mjöl i taget, och arbeta degen smidig och blank.
3. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek. (Ställ bunken dragfritt med en handduk över).
4. Arbeta upp degen igen i bunken och lägg den på bakbordet. Degen ska nu vara lös och lätt att rulla.
5. Rulla degen och skär i lika stora bitar, en för varje bulle. Forma till snygga bullar och lägg dem på en plåt och låt dem jäsa till dubbla storleken. Pensla bullarna med ägg.
6. Baka semlorna gyllenbruna i 250 grader i ungefär 8-9 minuter. När du lyfter dem ska de vara lätta.
7. Låt dem svalna innan du går vidare med fyllningen.

Sen har jag ett enkelt recept på hemmagjord mandelmassa som jag bara höftar ihop. (Har tyvärr inte de exakta måtten under ögonen nu)

Den består av:
Inskråmet från semlorna. (Ds. brödet som blir över när man gröper ur dem för att göra plats för mandelmassan. )
Finhackad mandel (det är lika att köpa finhackad istället för att behöva ställa sig och skålla dem och hacka och hålla på.)
Socker
Mjölk

Man blandar helt enkelt ihop detta till en smet och voilà! Enkel och god hemmagjord mandelmassa på ett kick!

Inga kommentarer: